15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.kedibilgisi.com 300
diş bakımı

Kedilerde Diş Bakımı

Kedilerde Diş Bakımı

Diş hastalıkları günümüzde en sık görülen kedi hastalıklarıdır ve tedavi edilmezse kediniz için çok acı verici olabilir. Bununla birlikte, diğer birçok sağlık probleminden farklı olarak, diş hastalıkları neredeyse tamamen önlenebilir sorunlardır.Bu makalemizde diş bakımı konusuna değineceğiz.

Diş hastalığı nedir?

Bir diş hastalığı en basit haliyle dişlerin yakınında bulunan dişetlerinin iltihabı şeklinde olabilir. Eğer tedavi edilmezse, hem diş hem de dişin altında bulunan doku zarar görebilir.

Bunun sebepleri nelerdir?

Artıklar dişler ve diş eti boşluklarına biriktikçe, bu bakteriler için bir üreme zemini oluşturur. Ağız doğal olarak bakteri içerir. Ancak, yiyecek artıkları şeker olarak biriktiğinde, “plak” denilen renksiz, yumuşak, yapışkan bir film oluşturur, plaklar dişlere ve diş etlerine yapışır, şekerler bakterileri besler, asitler ve toksinler üretir, Bu aşamada, tükürük sıvısı vücudun tek savunma mekanizmasıdır, çünkü asidin aşındırıcı etkisini nötralize eder, ancak düzenli fırçalama plakayı etkili bir şekilde temizlemenin tek güvenilir yoludur.

Plak temizlenmezse, tükürük içinde doğal olarak bulunan mineraller, plak filmi ile kimyasal bir bağ içine girer ve sertleşir. Bu sertleşmiş plakaya tartar veya diş taşı denir. Tartar oluştuğu zaman, bakteriler diş yüzeyine bağlanır ve üretilen asit ve toksinler, mine ye saldırır ve sonunda diş çürümelerine yol açar.

Aşamalar ve belirtiler

Diş hastalıklarında, çeşitli aşamalar vardır.

1. Aşama

İlk aşama dişeti iltihabı problemidir. Bu genellikle diş eti şişmesi, kızarıklık ve kanayan bölgeler olarak kendini gösterir.

2. Aşama

Paradontit, zaman içinde ilerleyen diş hastalığının ileri bir aşamasıdır. İlk olarak iltihaplı diş etleri, diş ve diş etleri arasında cepler oluşturur. Diş etlerinin azalması dişlerin köklerini ortaya çıkarır. Enfeksiyon ilerledikçe, ceplere bulaşarak diş apselerine yol açabilir. Sonuç olarak, hastalık dişin altındaki yapıları da etkiler.

İlerlemiş diş hastalığının klinik belirtileri, örneğin, ağız kokusu, iştahsızlık, aşırı tükürük üretimi, çiğneme faaliyetinin çenedeki belirli bir bölgeye kaydırılması, yutma zorluğu veya yüzün etrafında anormal bir şişlik olup, ağızdan apsesi gösterebilir.

Kedilerin Dişleri Nasıl Temizlenir?

Gıda

Sevgili evcil hayvanlarımızda tartar oluşumunu ve çürüme hastalığının ilerlemesini mümkün olduğunca yavaşlatan hala çok fazla araştırma yapılmaktadır. Bu nedenle, bu sorunu çözmek için bazı mekanik yem bileşimleri tasarlanmaktadır.Mekanik aşınma ve kimyasal yardımcıların yemlere özellik olarak kazandırılarak problem kısmen çözülmüştür. Kullanılan yöntemlerden bir tanesini örnek vermek gerekirse;Kediniz yemini her ısırdığında yemde bulunan mekanik aşındırma özelliği tartarları temizlemektedir.

Hangi yiyeceği seçerseniz seçin, dişleri daima bir kedi diş fırçası ve kedilere uygun diş macunu ile düzenli olarak fırçalamanız gerekir. Enzim içeren diş jelleri de mevcuttur, ancak uzun vadede diş hastalıkları için erken ve uygun tedaviyi sağlamak için rutin veteriner kontrollerinin yerini tutmaz.

Originally posted 2020-11-11 20:57:03.

Paylaş:
Kategori:Uncategorized
ÖNCEKİ PAYLAŞIM
Kedilerde Cilt Problemleri
SONRAKİ PAYLAŞIM
Kedimin Gözleri Neden Sulu ?

0 Yorum

YORUM GÖNDERİN