Sağlık

Kedilerde Epilepsi Teşhisi Nasıl Konulur?

Kedilerde Epilepsi Teşhisi Nasıl Konulur?

Nörolojik bir hastalık olan epilepsi, en yaygın bilinen şekliyle ataklar ya da nöbetler şeklinde kendisini gösteren etkilere sahiptir. Kedilerde epilepsi teşhisi konulması bu konuda uzman veterinerler için bile oldukça zorlu bir süreçtir. Öncelikle epilepsi den ya da bir tür rahatsızlıktan şüphelenilmesi ve bu sebeple veterinere başvurulması gereklidir. Epilepsi atakları, her zaman kolay gözlemlenebilir şekilde gerçekleşmez. Örneğin bazı durumlarda, kontrol kaybı, aniden yere yığılma, tüm vücudun çırpınması şeklinde atak, kısmi ya da genel kol ve bacak kasılmaları gibi şiddetli ataklar oluşabilir. Bu tür ataklar bir defa görüldüğünde, mutlaka hemen bir uzmana götürülmesi gereklidir. Tekrarlamasını ve emin olmasını beklemeniz, yaşamsal risk oluşturabilir.

Teşhisin Konulmasında Gözlemin Önemi

Kedilerde epilepsi krizleri, bu kadar şiddetli gerçekleşmeyebilir. Bazı durumlarda kısa kısa tekrar eden tikler, çok hareketli bir oyun oynarken aniden yorulma, sürekli ve aşırı yorgunluk gibi daha hafif belirtilerle kendisini gösterebilir. Tüm bu belirtiler başka bir nörolojik sorundan da kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeple kedinizin olağan yaşamını ve rutinini iyi takip etmeniz, farklılıkları ve tuhaflıkları da erkenden fark etmenizi sağlayacaktır. Bu farkındalık, dostumuzun yaşamını kurtaracak denli önemli olabilir. İhmal edilen krizler, bir süre sonra sıklıkla tekrara etmeye başlayabilir ve bunu durum dostumuzun hayatını kaybetmesine neden olabilir. Kedinizi veterinere götürdüğünüzde, fark ettiğiniz tüm tuhaflıkları iyi bir şekilde anlatabilmeniz, teşhisin hızla yapılabilmesinde de önemli bir unsurdur. Dolayısıyla ne kadar erken teşhis konulursa, tedavi süreci de o kadar erken başlayacaktır.

Kedilerde Epilepsi Tedavi Edilebilir mi?

Kedilerde epilepsi kontrol altına alınarak, tedavi süreci doğru bir şekilde gerçekleştirildiğinde, tamamen tedavi edilemese bile, mutlu ve uzun yaşam sürdüren bir kediye sahip olabilirsiniz. Her kedinin durumu ve hastalığın seyrine göre değişen tedaviler bulunuyor. Bu nedenle kedinizin sürekli bir veteriner kontrolünde olması gerekiyor. Uygulanan ilaç tedavilerinin dozajları ve süreleri, hastalığın seyrine göre artabiliyor ya da azalabiliyor. Bu sebeple de tedavi süreci, mutlaka bir veterinerin sürekli kontrolünde olması gerekiyor. Bu şekilde başarılı bir tedavi uygulandığında, dostlarımız herhangi bir sorun yaşamadan uzun ve mutlu bir hayata sahip olabilir.

Originally posted 2021-01-08 13:53:21.

kedibilgisi

Share
Published by
kedibilgisi

Recent Posts

Enjoy Kedi Maması

Enjoy Kedi Maması Türkiye’de kedi sahiplerinin ve yanı sıra sokak kedilerini besleyen kişilerin en çok…

13 saat ago

Kedi ile Seyahat

Kedi ile Seyahat Kedi ile seyahat etme rehberimize hoşgeldiniz. Kediniz ile seyahat etmek zor olabilir.Çoğu…

1 gün ago

Kedilerde Bitlenme ve Tedavi

Kedilerde Bitlenme ve Tedavi Kedilerde bitlenme. Kedi sahipleri ve bakıcıları tarafından yaşanan en büyük korkulardan…

2 gün ago

Kedi Tüy Bakımı

Kedi Tüy Bakımı Bu makalemizde kedi tüy bakımı hakkında bilgilerimizi paylaşacağız. Doğası gereği kediler çok…

2 gün ago

British Shorthair Tarihi!

Çizmeli Kedi Kedisi'nin ve Harikalar Diyarında Alice'in sırıtan Cheshire Kedisi'nin türü British shorthair cinsidir.  …

3 gün ago

Kedilerde Besin!

Kedilerde Besin! Bu makalemizde kedilerde besin! isimli konuyu inceleyeceğiz. Birçok ev kedisi, sahiplerinin kendilerine verdiği…

3 gün ago