15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.kedibilgisi.com 300
Kedilerde Karma Aşı Önemi

Kedilerde Karma Aşı Önemi

Kedilerde Karma Aşı Önemi

Kedilerin hastalıklara karşı korunmasında aşılama yapılması büyük önem taşımaktadır. Yavru kedilerin bağışıklıklarının düşük olması nedeni ile aşılarının yaptırılmasının ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bağışıklı sistemi zayıf olan kedilerin virüs kaynaklı enfeksiyonlara yakalanması kaçınılmaz olmaktadır. Virüsler ile mücadele için en önemli korunma yöntemi ise aşı kullanımıdır. Karma aşı kedi için önemli olup, farklı etkilerden korumak ciddi hastalıklara yakalanmasını önlemek amaçlı kullanılmaktadır.

Kedi Aşıları Ve Sınıflandırılması

yavru kediler 7 -9 haftalık iken ilk aşıları yapılmaktadır. Yavru kedilere temel olarak 3 çeşit aşı yapılması gerekmektedir. Bu aşıları,

  • Karma Aşı
  • Kuduz Aşısı
  • Lösemi Aşısı

olarak sıralamak mümkündür. Aşılar aynı zamanda gerekli olma durumlarına göre de,

  • Çekirdek ( Core) Aşılar
  • Çekirdek Olmayan (NonCore) Aşılar
  • Önerilmeyen Aşılar

şeklinde 3’e ayrılmaktadır.

Kedilerde Karma Aşı ve Koruduğu Hastalıklar

Kedilerde karma aşı sadece sağlıklı olanlara yapılmakta olup, aşı yapılmadan önce mutlaka muayene yapılması gerekmektedir. Karma aşı yapılması için bazı durumlarda parazit ve dışkı muayenesi de gerekli görülmektedir. Kedi karma aşısı, aşı yapılacak kedinin sağlığı ve yaşamı için büyük önem taşımaktadır.

Karma aşının koruduğu hastalıkların bilinmesi önemlidir.

Panlökopeni Enfeksiyonu ( Kedi Gençlik Hastalığı ):

Kedilerde bulaşıcı olan bu hastalığa parvovirüz neden olmaktadır. Hemen hemen bütün kediler hayatlarının bir noktasında bu hastalığa yakalanmakta olup, yavru kedilerde bu risk çok fazladır. 3-5 aylık kedilerde hastalığın daha sık görüldüğü bilinmektedir. Hastalıktan dolayı ölüm bu dönemdeki kedilerde daha sık görülmektedir.

Hastalığın belirtileri, iştahsızlık, kusma kanlı ve bol mukuslu ishal olarak belirlenmiştir. Hastalığın önlenmesinde en büyük etken karma aşıdır. Bu enfeksiyondan kurtulan kedilerde bağışıklık gelişmektedir.

Ayrıca anne kediler yavrularını ilk süt ile beslediklerinde sütün içinde bulunan antikorlar pasif bağışıklık denilen bir sistem oluşturmaktadır. Bu bağışıklık ise şartların uygun olması halinde 12 hafta kadar sürebilmektedir.

Calicivirus enfeksiyonu:

Viral solunum yolu enfeksiyonudur. Daha çok üst solunum yollarında görülen Calicivirüs, ağız hastalıklarının da nedenidir. Hastalığın belirtileri, burun tıkanıklığı, hapşırma, burun ve gözlerde akıntı, konjonktivit olarak bilinmektedir. Bu belirtilerin yanında, sert damak, dil, diş etler, burun ve dudaklar üzerinde kanamalı yaralanmalar da görülmektedir. Bu tür rahatsızlığı olan kedilerde ağrı sebebi ile aşırı tükürük salgılanması da gözlenmektedir.

Karma aşı ile bu virüsten korunma sağlanmaktadır. Virüs kirli ortamlarda 1 hafta kadar yaşayabilmekte olup, enfekte olan kediler vücut salgıları ile virüsü 2-3 hafta kadar yaymaktadır.

Herpes Virus Enfeksiyonu:

Kedi nezlesi olarak bilinen bu hastalık, kedilerdeki üst solunum yolları hastalıklarının ana nedenidir. Belirtileri arasında, göz akıntısı, hapşırma, burun akıntısı sayılmaktadır. Karma aşı ile bu rahatsızlıktan korunma sağlanmaktadır.

Originally posted 2020-10-12 21:55:25.

Paylaş:
Kategori:Sağlık
ÖNCEKİ PAYLAŞIM
Mito Kedi Maması
SONRAKİ PAYLAŞIM
Kedilerde İştahsızlık Nedenleri

0 Yorum

YORUM GÖNDERİN