Categories: Uncategorized

Kedi Parazit Aşısı Hakkında 5 Bilgi

Kedi Parazit Aşısı Hakkında 5 Bilgi

Kedi ve köpekler evde yaşayan canlılar oldukları için gerekli aşılarının yaptırılması gerekir. Aşı, insan ya da hayvanları zararlı olan mikroorganizmalardan korunmak için vücuda biyolojik madde verilir. Bu biyolojik madde dediğimiz ise örneğin viral hastalık aşılarında zayıflatılmış bir virüstür. Vücuda virüs verilir ona karşı bağışıklık kazanması sağlanır. Gerçekten virüs enfektesinde ise önceden kazanılmış bağışıklık devreye girer ve hastalıktan korur.

Kedilere Neden Aşı Yapılıyor?

Kedilere de aşı yapılarak potansiyel hastalıkların önüne geçilmesi amaçlanır. Aşılamalarda amaç kalıcı hasar bırakabilen hastalıklara karşı koruma sağlamaktır. Bu aşılar düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Kan tahlilleri ile antikor seviyeleri ölçülür ve gerekirse yeniden aşı uygulaması yapılır. Bu işlemin adı antikor titresidir. Anne kedi yavruları emzirdiği süre boyunca anne sütü yavruyu korur. Ancak sütten kesilmeye başlayan yavrunun bağışıklığı düşmeye başlar ve kedi parazit aşısı gibi alternatiflere ihtiyaç duyar.

Yavru Kediler İçin Aşı

Yavru kediler en riskli gruplar arasında yer aldığı için aşılanmaya erkenden başlanır. Yavru kedi aşıları, karma, lösemi ve kuduz aşısı şeklinde sıralanabilir. Bu aşılar en tehlikeli hastalıklara karşı oluşturulmuştur. Yavrunun aşı yapılmadan öncesinde veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Çünkü parazit taşıyan ya da bir hastalığı olan yavruya aşı yapılamaz. Yavru kediler için aşılama takvimi 2 aylıkken başlar.

Yavru Kedi Aşı Takvimi

Yavru kediler için lösemi aşısı da oldukça önemlidir. Bu aşı 21 gün sonra uygulanır.

Genel olarak aşıların uygulama takvimi şöyledir;

  • 6-8 hafta İç-dış parazit tedavisi
  • 8-10 hafta karma aşı
  • 9-11 Hafta Lösemi Aşısı
  • 10-12 Hafta Karma Aşı (Tekrar)
  • 11-13 Hafta Lösemi Aşısı (Tekrar)
  • 12-14 Hafta Kuduz Aşısı şeklinde uygulanmalıdır.

Bu aşılar arasında en korkulanı kuduz aşısıdır bu nedenle veteriner hekim kuduz aşısının zamanıyla ilgili bilgilendirme yapacaktır.

Feline Leukemia Virus Hastalığı

Fiv hastalığı kediler için tedavisiz olan bir hastalıktır. Hasta kedinin immün sistemi desteklenmeye çalışılır. Feline Immunodeficiency Virus retrovirüs ailesine dahildir. Dünya üzerinde kedilerin yaklaşık %3’ü bu hastalıktan müzdariptir. Virüs immün sistemi hedef alır ve hasta kedinin enfeksiyon oranı oldukça yüksektir.

 

Daha fazla pratik bilgi için “Pratik Bilgiler” kategorimize göz atınız.

Facebook ve instagram sayfalarımızı takip etmeye unutmayın!

Originally posted 2020-12-09 19:27:21.

kedibilgisi

Recent Posts

Genç Kedilerde Bakım

GENÇ KEDİLERDE BAKIM Bu makalemizde genç kedilerde bakım hakkında ki durumları inceleyeceğiz. Kediler, kendi tüyrlerini…

5 saat ago

Kediniz İçin Sağlık İpuçları

Kediniz İçin Sağlık İpuçları Her kedi sahibi, kedisinin formda ve sağlıklı kalmasını ister. Bu yüzden,…

17 saat ago

Mutlu Kedi İçin En İyi On Püf Noktası

Mutlu Kedi İçin En İyi On Püf Noktası Bu makalemizde mutlu kedi için neler yapılabilir…

1 gün ago

Kedinizin Beslenme Biçimini Değiştirmelimisiniz?

Kedinizin Beslenme Biçimini Değiştirmelimisiniz? Bu makalemizde kedinizin beslenme biçimi ne zaman değiştirilmelidir konusunu ele alacağız.…

2 gün ago

Kedinizle Yeni Bir Eve Taşınma İçin İpuçları

Kedinizle Yeni Bir Eve Taşınma İçin İpuçları Bu makalemizde kedinizle yeni bir eve taşınma konusu…

2 gün ago

Kedinizi Taşıma Kutusu’na Alıştırmanın Yolları!

Kedinizi Taşıma Kutusu'na Alıştırmanın Yolları! Bu makalemizde kedilerde taşıma kutusu konusunu ele alacağız. Kediler kurnaz,…

3 gün ago