15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.kedibilgisi.com 300
arabada kedi

Kedilerde Araba Tutması

Kedilerle Araba Yolculuğu

Birçok kedi sahibi araba yolculuğu sırasında garip seslerin ardından kusmukla karşılaşmaktadır.Gidecekleri yere vardıklarında ise araba ve kedilerini temizlemek zorunda kalıyorlar.Peki neden kediler arabada bu tür sorunlar yaşamaktadır? Bu yazımızda kedilerde araba tutması konusunun nedenlerini ve tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz.

Kedilerde Araba Tutmasının Sebebi Nedir?

Kediler hareket tutması nedeniyle arabada kusabilir.İç kulak balans sistemleri, araba sürmeyle ilgili farklı baskılara ve hislere alışkın değildir.Özellikle bu problem yavru kedilerde daha çok görülmektedir.Çünkü yavru kedilerin denge sistemleri henüz olgunlaşmamıştır.Kedilerde araba tutmasının diğer nedenleri şunları olabilir;

Kedilerde araba tutması genellikle aşağıdaki durumlardan bir veya daha fazlası sonucu ortaya çıkmaktadır:

– Arabanızı kullanış sıklığınız.

– Kediniz ile nadiren arabaya biniyorsanız.

– Kedinizin arabanızı stresli bir ortam olarak görmesi.

Kedinizde Araba Tutması Belirtileri

Kedinizin araba tutmasından muzdarip olması durumunda, arabadayken onda aşağıda ki durumları görebilirsiniz:

– Ağız sulanması.

– Ağlama

– Donmuş bir halde hareketsizlik.

– Kusma

– İdrar ve / veya dışkılama.

veteriner

Kedilerde Araba Tutmasının Tedavisi

Kedilerde araba tutmasının tedavisi ilaçlar, doğal ilaçlar ve / veya duyarsızlaştırma olabilir.

İlaçlar: Kedilerde araba tutması için çeşitli olarak kullanılan birkaç ilaç sınıfı vardır.

Asla veterinerinizle konuşmadan kedinize herhangi bir ilaç vermeyin. Kediler çok sayıda maddeye karşı hassastır ve birçok insan ürünü hastalığa ve ölüme neden olabilir.

Sakinleştiriciler

Acepromazine, kedilerde araba tutması için kullanılan en yaygın sakinleştiricidir. Sadece sedasyon sağlamakla kalmaz, aynı zamanda güçlü bir bulantı önleyici ilaçtır. Etkileri bireysel kediler arasında büyük ölçüde değişiklik gösterir, bu nedenle istenen sonucu veren bir dozu bulmak için deneme yanılma yöntemi uygulanmaktadır.

Fenobarbitol, kedilerde araba hastalığı için kullanılan sakinleştirici etkileri olan anti-nöbet ilacıdır.

Diazepam (Valium), dikkatle kullanıldığında kedilerde araba rahatsızlığı için yararlı olabilecek bir anti-anksiyete ilacıdır. Valium’dan karaciğer problemleri yaşayan kediler olmuştur ve hangi kedilerin bunu yaşayacağını söylemek mümkün değildir.

Antihistaminikler

Yan etki olarak uykululuk yaratabilir ve bu, kedinizin araç gezintileri sırasında rahatlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca sıklıkla bulantı önleyici etkileri vardır. Kedilerde araba hastalığı için kullanıldığında sonuçlar kediden kediye göre değişiklik gösterir.

Meclizine (Bonine veya Antivert), bir kedinin araba tutmasının nedeni hareketle ilgili olduğunda bulantı önleyici ilaç olarak kullanılan bir antihistamindir.

Antiemetikler

Nedenin kaygı ya da hareket olup olmadığına bakılmaksızın, kedinizin araç sürüşlerinde hastalanmasını önlemeye yardımcı olabilecek anti-kusma ilaçlardır.

Dimenhidrinat (Dramamine), bazen hareket rahatsızlığı olan kedilerde kullanılır.

Maropitant (Cerenia), kedilerde bazı kusma türleri ve köpeklerde araba rahatsızlığı için etiketli reçeteli bir ilaçtır. Bazı kedilerde araba rahatsızlığı için de başarıyla kullanılmıştır.

Chlorpromazine, kedilerde araba tutması tedavisinde yararlı olabilecek bir bulantı önleyici ilaçtır.

doğal ilaç
Doğal ilaçlar

Doğal ürünler bazı kedilerde kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Feliway kedilere sakinleştirici olan kedi yüz feromonunu taklit eden bir bileşiktir. Kedinizi içine koymadan on dakika önce kedi taşıyıcısının içine püskürtebilirsiniz.

Zencefil özü, araba hastalıklarından muzdarip bazı kedilerde iyi sonuçlarla kullanılmıştır. Kedinize zencefil takviyesi vermeden önce veterinerinize danışın.

Rescue Remedy, birçok kediyi sakinleştirmeye yardımcı olan bitkisel bir formülasyondur. Araba sürmeye çıkmadan önce biraz ikram edebilir veya kedinizin suyuna karıştırabilirsiniz.

duyarsızlaştırma

Duyarsızlaştırma

Bir çok araba tutması vakaları kaygı nedeniyle görülmektedir.Kedinize yardımcı olarak arabanıza ve araba yolculuğuna alışmasını sağlayabilirsiniz.Kedinizin arabaya alışmasını sağlamak için aşşağıda ki adımları izleyebilirsiniz;

1- Mümkünse kedinizi yavruyken arabanıza alıştırma çalışmalarına başlayın.

2- Araba tutması sorununda kurtulmak için daha önce hareket tutması ilaçları verdiyseniz ve işe yaramadıysa.Kediniz kesinlik kaygı nedeniyle bu durumu yaşamaktadır.

3- Kedinizi taşıma çantasına koyarken lütfen nazik olunuz.Onunla taşıma çantası aşımasıyla savaşmanız arabada hiç iyi bir sonuç vermeyecektir.

4- Taşıma çantasının kapısını sürekli açık olarak evinizin müsait yerinde bırakınız.Ara sıra taşıyıcıının kapısını kapatarak bunu oyun haline getirirseniz.Kedinizde bu durumda mutluluk duymaya başlayacaktır.

5- Kediniz taşıyıcısında rahat hissettiğinde arabaya inerek yanınıza koyun.Kediniz sakinleştiğinde arabayı çalıştırarak denemeler yapabilirsiniz.Kedinizi asla arabada tek bırakmayın.Çok soğuk ve sıcak havalarda alıştırma yapmayın.

6- Bir önce ki maddeye kediniz alıştıktan sonra; Kedinizi farklı koltuklara koyarak bu alıştırma işlemini tekrarlayın.

7- Kediniz araç motoru çalışırken sakinleştiğinde, yaşadığınız çevrede çok kısa bir mesafe arabanızı kullanmayı deneyin. Kediniz daha rahat hale geldikçe, araba sürme mesafesini kademeli olarak arttırın.

Duyarsızlaştırma sürecinde, kedinizin gösterebileceği herhangi bir endişe verici veya endişeli davranışı güçlendirmemek önemlidir. Kedinizin endişeli hareketlerine yatıştırıcı bir ses veya davranışla cevap vermeyin. Kediniz, sizden bu tür tepkileri, o sırada sergilediği davranışla ilişkilendirir ve korkutucu davranışların artmasına neden olabilir.

Daha fazla pratik bilgi için “Pratik Bilgiler” kategorimize göz atınız.

Facebook ve instagram sayfalarımızı takip etmeye unutmayın!

Originally posted 2020-11-16 19:29:41.

Paylaş:
Kategori:Sağlık
ÖNCEKİ PAYLAŞIM
Enjoy Kedi Maması
SONRAKİ PAYLAŞIM
Kedilerin Beslenmesinde 6 Altın Tavsiye

0 Yorum

YORUM GÖNDERİN